Op safari: de zwarte neushoorn met permanent ondeugende grijns

Ga je op safari naar Namibië, Kenia, Malawi of bijvoorbeeld Zuid-Afrika, dan kun je hem tegenkomen, de zwarte neushoorn. Oftwel: de haaklipneushoorn. Wetenschappelijk bekend als Diceros bicornis. Het is een fascinerend wezen dat de wilde vlaktes van Afrika bewoont. Dit prachtige beest wordt gekenmerkt door zijn unieke en opvallend gebogen bovenlip, waardoor het de komische uitstraling heeft van een neushoorn met een permanent ondeugende grijns.

Met een sterke en stevige bouw is de haaklipneushoorn in staat om indrukwekkende snelheden te bereiken, waardoor het een van de snelste neushoornsoorten is. Zijn kenmerkende hoorn, of zoals sommigen het noemen ‘modieuze neusaccessoire’, draagt ook bij aan zijn charme. Het is echter belangrijk op te merken dat deze prachtige wezens beschermd zijn vanwege grootschalige stroperij, dus laten we hun eigenaardigheid bewonderen vanaf een veilige afstand.

Bekend om hun selectieve smaak in maaltijden, bestaat het dieet van de zwarte neushoorn uit een combinatie van gras, bladeren, takjes en af en toe een bladachtige salade. Ze hebben een uitzonderlijk vermogen om de meest heerlijke vegetatie te lokaliseren alsof ze hun eigen neushoorn-radar hebben voor verrukkelijk groen.

Wanneer het paarseizoen aanbreekt, kan het er een beetje competitief aan toegaan. De mannelijke haaklipneushoorn neemt deel aan wat alleen kan worden omschreven als een ‘heerlijk duel’. Een strijd om indruk te maken op de sociaal selectieve vrouwtjes. Als je denkt dat de hofmakerij gepaard gaat met luxe chocolaatjes en romantische serenades, heb je het mis. Deze neushoorns geven de voorkeur aan een modderbad-rendez-vous boven met kaarsen verlichte diners.

Laten we de haaklipneushoorn waarderen om zijn haak, lijn en stinkende verschijning, een ware zeldzaamheid in het dierenrijk. Onthoud ook dat, hoe boeiend ze zijn, deze wezens onze bescherming verdienen om hun voortbestaan en blijvende bijdrage aan het wilde landschap te waarborgen.

Ga jij op safari naar Namibië, Kenia, Malawi of bijvoorbeeld Zuid-Afrika, en je komt hem tegen. Sta dan stil en geniet. Van deze zeldzaamheid in het dierenrijk.

Bron; African Safarimag