met kinderen en familie op safari

Op safari met kinderen in Afrika in 5 vragen en antwoorden 

Kun je op safari met kinderen? In welk seizoen kun je dat het beste doen en naar welk land in Afrika kun je dan het beste gaan? Hier lees je deze en een aantal andere belangrijke vragen én de antwoorden van Afrikakenner Frank Ranzijn van SafariSecrets.

Kun je op safari met kinderen? 

Frank: “Deze is makkelijk. Absoluut. Misschien is safari wel een van de leukste vakantie-invullingen voor kinderen en hun ouders of grootouders. De verwondering op de kindergezichten tussen de dieren, de leuke activiteiten; kinderen vinden safari doorgaans geweldig. Veel lodges hebben speciale kidsprogramma’s en diensten zoals een nannyservice.

Goed om te weten: er zijn safaribedrijven en lodges die specifiek gericht zijn op safari’s met kinderen. Vraag ernaar als je hier interesse in hebt.”

In welk seizoen kun je het best op safari met kinderen? 

Frank: “Je kunt in principe het hele jaar naar Afrika met kinderen. Tijdens de schoolvakanties is het overal wat drukker, maar ik breng je graag naar onbekendere plekken waar je Afrika meer voor jezelf hebt. Je wilt niet als achterste van 100 voertuigen bij een groepje leeuwen staan als je met kinderen bent. Zelf ook niet, maar kinderen gaan het dan niet naar hun zin hebben. Er zijn regenperiodes om rekening mee te houden. Daar vinden verschuivingen in plaats en dat verschilt per gebied, maar is zeker iets om het over te hebben in de voorbereiding.

Wat zijn de beste landen in Afrika voor safari met kinderen? 

Frank: “Zuid-Afrika is een land waar veel mensen voor kiezen bij een eerste safari met jonge kinderen. Tanzania en Kenia zijn ook bij uitstek geschikt voor safari met kinderen. Bijvoorbeeld omdat hier volop mogelijkheden zijn om in een privévoertuig en met eigen gids de parken te bezoeken. In je eigen 4 x 4-voertuig bepaal je zelf het tempo en je dagindeling. 

Zambia en Malawi zijn om andere redenen ook noemenswaardig. Hier vind je namelijk de perfecte bush- en beachcombinatie. Én op safari én chillen aan het water. Welk land jou en je gezin het best past, is afhankelijk van de wensen en interesses van jouzelf en van de kinderen.”  

Wat neem ik mee op safari met kinderen? 

Frank: “Neem zo min mogelijk mee, leert de ervaring, maar denk bijvoorbeeld aan een eigen verrekijker voor je kind. Er zijn hele leuke juniormodellen te koop. Onmisbaar in de koffer: kleding in laagjes. Een hele nieuwe garderobe is echt niet nodig, een koffer vól ook niet. Maar wel: zorg voor laagjes, want het kan KOUD zijn ‘s ochtends vroeg.   

Belangrijk om niet te vergeten: als je naar Afrika reist met jonge kinderen, zijn er extra papieren die je bij je moet hebben. Zeker als je niet met beide ouders van een kind reist. Laat je goed adviseren, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.” 

Waar moet ik nog meer rekening mee houden bij een safarireis met kinderen? 

Frank: Andere veelgestelde vraag: is er een minimumleeftijd? Nee, elke leeftijd kán en is bijzonder op zichzelf, maar er zijn wel accommodaties waar een minimumleeftijd geldt.
Er zijn ook accommodaties waar je niet het volle pond hoeft te betalen als je met kinderen komt. Kortingen zijn, afhankelijk van het seizoen en de bestemming, zeker gebruikelijk.
Moet je extra lang van tevoren plannen? Dat hóeft niet, maar heb je een specifieke periode (kerst bijvoorbeeld) of specifieke lodges die je per se wilt bezoeken, dan is op tijd beginnen met plannen aan te raden. Heb je wensen, ideeën, plannen? Wacht niet, laten we nú bellen.   

Wil je meer weten over safari met kinderen of kleinkinderen, luister dan ook eens SafariSecrets-podcast nummer 87

Of nog beter: laten we koffie drinken. Er is zoveel mogelijk! En neem van mij aan: je kinderen kennis laten maken met de natuur in de Afrikaanse bush, is een ervaring om nooit meer te vergeten. Voor je kind en voor jezelf.