Weetje voor op safari: patrouilles van de leeuwencoalitie

Het staat vaak hoog op de wensenlijst van wie op safari gaat, van jong tot oud: leeuwen zien. En dan het liefst jagende, brullende, actieve leeuwen. De mannen de manen, die nooit alleen lijken te zijn, maar altijd in gezelschap van andere leeuwen.

Mannelijke leeuwen vormen vaak coalities om diverse redenen: betere overlevingskansen, het hebben en houden van toegang tot vrouwtjes en het verdedigen van hun territorium tegen rivaliserende mannetjes. 

Over het algemeen zijn mannelijke leeuwen die coalities vormen meestal broers. Deze broers groeien samen op en hebben een sterke band. Wanneer ze de leeftijd van seksuele volwassenheid bereiken, meestal rond de 2-4 jaar, scheiden ze zich van hun geboortepride. De broers zoeken samen kansen om hun eigen territoria en prides op te zetten.

Het vormen van coalities gebeurt vaak als mannelijke leeuwen andere eenzame mannetjes of kleine groepen niet-verwante mannetjes tegenkomen. Óf ze dagen ze uit en nemen hun territoria over óf ze vormen allianties om gezamenlijk de kansen op succes en territoriale uitbreiding te vergroten.

De grootte van coalities kan variëren. Twee of drie mannetjes is een gebruikelijke configuratie, maar grotere coalities van vier tot zes mannetjes zijn niet ondenkbaar. De aanwezigheid van meerdere mannetjes biedt voordelen zoals verhoogde kracht, samenwerkend jagen en het verdedigen van hun territorium tegen mogelijke bedreigingen.

Eenmaal gevormd, werken de leden van een coalitie samen om hun territorium te beschermen en toegang tot vrouwtjes veilig te stellen. Ze patrouilleren actief, markeren met geur en vocaliseren om indringers af te schrikken, waaronder rivaliserende coalities of eenzame mannetjes.

Hoewel coalities gunstig zijn voor mannelijke leeuwen, zijn niet alle mannetjes in staat om ze te vormen of te handhaven. Degenen die niet in staat zijn zich bij een coalitie aan te sluiten of er een te vormen, leven vaak als solitaire individuen en hebben een lagere kans op reproductief succes vergeleken met mannetjes in coalities.

Ga jij op safari en zie je leeuwen, dan heb je een goed verhaal te vertellen.

Bron; African safarimag