Wilde dieren op een verlaten strand; de Skeleton Coast van Namibië

In 1971 verklaarde Namibië een gebied van 16.000 vierkante kilometer (6.200 vierkante mijl) tot het Skeleton Coast National Park. Het strekt zich uit van de Ugab-rivier tot de Kunene-rivier en meet ongeveer 40 kilometer breed en 500 kilometer lang.

Skeleton Coast, Namibië is vernoemd naar de walvisbotten en zeehondenbotten die ooit de kust bezaaiden als gevolg van de walvisvangst, maar er liggen ook talloze scheepskarkassen, wat de spookachtige naam ondersteunt.

Meer dan duizend schepen van verschillende groottes liggen verspreid langs de kust, met name de Eduard Bohlen, Benguela Eagle, Otavi, Dunedin Star en Tong Taw. Het meest recente scheepswrak is een Japanse vissersboot die in 2018 bij Durissa Bay aan de grond liep, ongeveer 200 km ten noorden van Walvis Bay. Alle 24 bemanningsleden werden gered door de Namibische autoriteiten.

Cape Cross Seal Reserve herbergt 150.000-300.000 Kaapse pelsrobben, de grootste zeehondenkolonie in Afrika. Het grote aantal zeehonden, hun overweldigende geur en het immense lawaai zijn indrukwekkend.

Zwarte jakhals en bruine hyena zwerven hier langs de stranden en je kunt wild zoals gemsbok (oryx) en springbok zien. In jaren met goede regenval neemt het aantal toe, wat weer roofdieren als de gevlekte hyena, leeuw en luipaard aantrekt.

Er is slechts één luxe lodge gelegen binnen het Skeleton Coast National Park zelf, dit is Shipwreck Lodge, bereikbaar vanuit Möwe Bay (het verzamelpunt). Grenzend aan het park is nog een luxe lodge, genaamd Hoanib Skeleton Coast Camp, alleen bereikbaar met een vliegtuig. Deze lodge heeft toegang tot activiteiten in het Skeleton Coast National Park.

Wie naar dit gebied reist, gaat naar uitgestrektheid, oorverdovende fantastische stilte en een waanzinnige mix van scheepswrakken en wilde dieren op het strand.  

Bekijk hier wat voorbeeldreizen safari naar Namibië. Wil je naar Shipwreck Lodge en meer meer moois zien in een reis op maat? Laten we praten.  

Bron Namibia Tours & Safaris